Obecné oslavy Dňa Rómov mali tradične kultúrny aj športový charakter

27.04.2012 Vranov nad Topľou

Čičava 27. apríla (TASR) - Kultúrno-športové podujatie pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov zorganizovala dnes na svojej pôde obec Čičava v okrese Vranov nad Topľou. Súčasťou programu dnešnej slávnosti boli hudobné a divadelné vystúpenia, futbalový turnaj, ako aj prezentácia diel regionálnych rómskych umelcov.
Ako TASR informoval starosta Čičavy Ladislav Kalafa, hlavným cieľom dnešného kultúrno-športového podujatia je spájanie rómskej a nerómskej časti obyvateľstva obce.
"Rómska komunita tvorí 62 percent miestneho obyvateľstva a v obecnom zastupiteľstve máme 100-percentné zastúpenie Rómov," konkretizoval starosta s tým, že spolupráca samosprávy a obecného parlamentu ja na dobrej úrovni.
"Povedal by som, že sme predurčení na spoločný život s rómskou komunitou len a len v dobrom. Pre naplnenie tohto kréda hľadáme stále nové formy, nové cesty," zdôraznil Kalafa.
Výraznú pomocnú ruku poskytuje obci v tejto súvislosti miestne pastoračné centrum pod vedením riaditeľa Martina Mekela. "Naša práca pozostáva z formácie osobnosti jednotlivcov v malých skupinkách ľudí, či už ide o deti, alebo dospelých. Pre prácu s mládežou sme v obci zároveň zriadili Centrum voľného času, kde realizujeme množstvo krúžkov," vysvetlil Mekel.
Ako ďalej uviedol, vzdelávanie či práca s rómskou komunitou v Čičave má aj umelecký charakter. "V rámci pastoračného centra funguje päť hudobných kapiel a dva divadelné súbory. V obci vykonáva svoju činnosť zároveň rezbárska dielňa, ktorú sme zastrešili chránenou dielňou," priblížil Mekel s tým, že desiatky výtvorov zručných rezbárov z vranovského regiónu mohli dnes obdivovať návštevníci Dňa Rómov prostredníctvom prezentačnej výstavy.
Dnešné oslavy Dňa Rómov mali v Čičave aj športovú časť. V dopoludňajších hodinách odštartoval futbalový turnaj na počesť zosnulého poslanca obecného zastupiteľstva Jana Jarku. "V tomto roku sa do súťaže zapojili okrem domácich aj dve futbalové družstva z Ukrajiny, čím sme toto podujatie posunuli na medzinárodnú úroveň," uzavrel Kalafa.
 

Vyberte región